Neem contact op
555-555-5555
mymail@mailservice.com

GASTRONOMIA

VINI

Umbrië heeft een glorieus verleden als het gaat om kwaliteitswijnen. Een van de eerste getuigenissen van deze Italiaanse wijnregio stamt uit de Etruskische periode, er werd toen al gesproken over "Apianae druiven". Talrijke Etruskische aardewerke kruiken zijn gevonden die de Etrusken gebruikten voor het opslaan van deze wijn. Ook de nagelaten Etruskische kunst vertoont vele beelden van wijn, cultivatie, teelt en de oogst van druiven.


Ook de Romeinse tijd heeft historische gezien een belangrijke bijdrage geleverd aan de wijncultuur van Umbrië. Greco di Todi (heden Grechetto genoemd) is een van de vele historische wijnstokken die in Umbrië nog steeds wordt gebruikt.


In de Middeleeuwen waren het vooral de Cisterciënzer en Benedictijner Kloosterordens die een grote impuls gaven aan de bloeiende wijnbouw. Het was paus Paulus III die midden 16e eeuw de Sucano-wijn als perfect betitelde, zowel voor in de winter als de zomer. Deze zoete rode wijn werd geproduceerd in de omgeving van Orvieto.


De oorspronkelijk geproduceerde Orvieto-wijn was namelijk een zoete wijn die werd gemaakt in koude turfsteenkelders. Doordat de temperatuur laag was, werd volledige gisting verhinderden, waardoor een aanzienlijk suikerresidu ontstond die in de wijn achterbleef. Aan het einde van de 16e eeuw werd de wijn van Orvieto gebotteld en verrijkt in karakteristieke strokolven.


Eeuwenlang is de wijn van Umbrië geïdentificeerd met de Orvieto wijn, echter sinds 1930 zijn andere wijngebieden tot wasdom gekomen, zoals Montefalco, Torgiano en Castel Grifone. In de tweede helft van de 19de eeuw verwoestte de druifluis bijna alle wijngaarden van Europa. Door de verwoestende gevolgen van de druifluis (Phylloxera) heeft Umbrië een nieuwe impuls gekregen en zichzelf verder ontwikkeld.


Op dit moment telt Umbrie 2 DOCG’s, 13 DOC’s en 6 IGT regios. De meest beroemde wijnen komen uit Montefalco en worden van de Sagrantino druif gemaakt. Het is niet alleen de passie van ons om authentieke druivensoorten te ontdekken en wijnen te zoeken, maar ook om wijnliefhebbers kennis te laten maken met geselecteerde kleine wijnproducenten..

Opgericht in 1884, dankt het wijnhuis Scacciadiavoli zijn naam aan een exorcist die in de stad Montefalco aan de grens van het landgoed woonde en de wijn gebruikte voor zijn rituelen. Scacciadiavoli komt van scacciare (om te verbannen) en diavoli (duivels). De naam werd bedacht door Prins Ugo Boncompagni Ludovisi, omdat hij de wijnindustrie zag als een indrukwekkend oenologisch complex.

In 1954 kocht de 71-jarige Amilcare Pambuffetti Scacciadiavoli. Hij begon op 14-jarige leeftijd als boerenknecht en werd uiteindelijk de nieuwe eigenaar. Na zijn dood in 1977 zetten zijn zonen Alfio, Settimio en Mario de activiteiten voort die door hun vader ooit was begonnen.

In het jaar 2000 kwamen de zonen van Settimio: Francesco, Carlo en Amilcare aan het roer. In naam van de oude traditie zetten zij de wijnmakerij voort, precies zoals Amilcare het had gewild. Scacciadiavoli is een van de oudste producenten in het gebied.


Passie


Hoewel de wijnmakerij bestaat sinds 1884, is de productie modern en vooruitstrevend. In 2000 werd een begin gemaakt met de uitbreiding, renovaties en verdere modernisering, zonder het oorspronkelijke gebouw te wijzigen. Alle historische architecturale structuren zijn behouden gebleven, terwijl nieuwe technologieën en moderne machines werden geïntroduceerd. De wijnmakerij ligt op een heuvel en het gebouw bestaat uit vier niveaus, waarvan één onder de grond, alle productie vindt plaats door middel van zwaartekracht zonder mechanische pompen.


In de winkel liggen verschillende wijnen van Scacciadiavoli. De Rosé Spumante van 100% Sagrantino druiven is onze favoriet!

Antonelli San Marco is een wijnbouwbedrijf met een totaal van 170 ha aan land nabij Montefalco. Hiervan is 50 ha aangeplant als wijngaard. De wijngaarden van Antonelli liggen in de prestigieuze sub-zone San Marco, de benchmark voor de Sagrantino Montefalco, het centrum van het Montefalco DOCG-gebied met een grote geschiedenis, een grote passie voor dit gebied en een grote zorg voor de kwaliteit van de producten.

 

Het bedrijf heeft jarenlang een pad van onderzoek gevolgd met een voortdurende verbetering van de stokken (planten) en verbeteringen van het wijnmaak proces. De focus hierbij was vooral gericht op een stijl van evenwicht, drinkbaarheid en elegantie, in plaats van op kracht, met delicate extractie en een gematigd gebruik van hout. Het bedrijf is Bio gecertificeerd.

 

Naast de wijnen hebben we ook fantastische confiture van 100% Sagrantino!

Di Filippo is ervan overtuigd dat hoogwaardige druiven alleen geproduceerd kunnen worden door zorgvuldig te werken en respect te tonen voor de principes en ritmes van de natuur

en de aarde. Ze beoefenen biologische landbouw sinds 1994, toen het bedrijf voor het eerst werd gecertificeerd volgens E.U. regelgeving. Sindsdien is biologische teelt een gewoonte geworden. Tegenwoordig wordt biologische landbouw niet langer gezien als een terugkeer naar traditie, maar als iets actueels, omdat het respecteert wat de hedendaagse samenleving van de boer vraagt. Namelijk om gezonder te produceren, lekkerder eten/drinken te maken en te zorgen voor zo min mogelijk vervuiling.


Op een speciale 4 hectare grond van het wijnhuis wordt niets met machines gedaan.

De 5 paarden (Dora, Flaminia, Maya, Dalila en Sebastian) zorgen voor het cultiveren van de grond en het vervoer van de geplukte druiven.

Voor het "schoonmaken" van de wijngaard hebben ze ganzen. Hier zijn ze in 2009 mee begonnen, waarbij 80-100 ganzen per hectare grond nodig zijn. In totaal lopen er nu 400 ganzen vrij rond over het terrein die het spontaan groeiende gras tussen de wijnranken opeten. Hierdoor wordt het ondehoudt voor de paarden minder lastig.


Door gebruik te maken van de paarden en ganzen hebben ze de wijnen die van deze hecatres maken een onderscheiding gegeven:

"One Goose Revolution" en "Draught Horse Winery". Met deze logo's op het etiket weet je dat het om een 100% natuurlijk gemaakte wijn gaat, van begin tot eind.


Probeer ook zeker de olijfolie!

Dit wijnhuis bestaat pas sinds 2011 maar heeft wel 60 jaar ervaring om op te bouwen. De familie heeft zich gespecialiseerd in landbouw sinds 1800 en is eigenaar van ongeveer 170 hectare land. Drie generaties van de Bartoloni familie hebben bij-gedragen aan het opzetten van de wijngaard, grootvader Paolo heeft zijn leven gewijd aan de landbouw en is gespecialiseerd in wijngaarden. Zijn zoon Giovanni had de moed om te geloven in de investering die noodzakelijk was om één van de modernste wijnhuizen (voorzien van de nieuwste technieken) in de regio te bouwen. En kleinzoon Paolo, die met zijn diploma van de studie landbouw de rest van zijn leven zal wijden aan de productie van wijn. Gesitueerd op een prachtige bergtop heeft het een panoramisch uitzicht over de heuvels Monti Martani aan de ene kant, en de stad Montefalco aan de andere kant. Het geheim van de kwaliteit van wijn is het terroir, be- staande uit slib en kleiachtige gronden, gemiddelde kalkhoudend, fris en diep met de gaarden blootgesteld op het zuid-oosten.


Wat maken ze toch een mooie Trebbiano...

Wie de naam Lamborghini hoort denkt waarschijnlijk niet gelijk aan wijn....

Ooit begonnen als fabrikant van tractoren, in de jaren 60 kwamen daar de exclusieve en welbekende sportauto's bij.


In 1968 kocht Ferruccio Lamborghini een stuk grond van 100 hectare op tussen het meer van Trasimeno en Panicale en ging terug naar zijn "roots":  Boer zijn.

Op dit preceel is naast een golfbaan en agriturismo 32 hectare aan wijngaarden aangeplant.

Hiere groeien voornamelijk Sangiovese, Merlot en Grechetto.


In de winkel hebben we een kleine selectie in rood en wit met als pronkstuk de Spumante Brut.


DELICATEZZE

In Italië betekent Prosciutto iedere vorm van ham. Het grootste ondercsheid wordt gemaakt in Crudo (rauw) en Cotto (gekookt).

De meest bekende in Nederland zijn wel de Parma (uit Emilia Romagna) en San Daniele (uit Friuli Venezia).

De Parma ham wordt voor het rijpen ingewreven met Siciliaans zeezout. Hier wordt minder zout gebruikt dan bij andere hammen waardoor de Parma ham vaak wat zoeter van smaak is.

De San Daniele krijgt nog minder zout voor de rijping en is ook wat minder vet. Hierdoor is de ham ook wat donkerder van kleur en heel zacht in smaak. Ideaal dus voor bij meloen!



Gorgonzola en Parmezaan zijn waarschijnlijk wel de 2 bekendste Italiaanse kazen.


Gorgonzola is ooit in het jaar 1000 bij toeval ontstaan in het plaatsje Gorgonzola. Om de kaas zo te mogen noemen zijn er veel strenge regels om moet het uit 1 van de 15 regio's van Piëmonte en Lombardije komen. 

Voor het maken van 1 kaas van 12kg is wel 100kg melk nodig.

De 2 meeste voorkomende varianten zijn "Picante" (wat droger) en "Dolce" (wat zachter) gemaakt van de beste melk/kaas.

De kaasmakerij van onze Gorgonzola "Tosi" is het oudste nog bestaande Kaashuis voor Gorgonzola.


Parmezaanse kaas is uiteraard afkomstig uit Parma. Voor 1 "wiel" van 32kg hebben ze 500-600 liter melk nodig. 

Grano Padano en Parmiogiano Reggiano zijn de 2 officiële kazen waarbij de Reggiano vaak langer gerijpt is. Dat kan 12, 24 of wel 32 maanden zijn.

De verzamelnaam voor allerlei lekker hapjes voorafgaand aan het diner of voor de borrel.

De hammen, salami, kazen en olijven kennen we wel, maar wat minder bekend zijn de "Suppli".


Suppli zijn balletjes risotto rijst (gekookt) gevuld met (vaak) tomatensaus. Hier kan voor de rest alles ingedaan worden zoals mozzarella en gehakt.

Het heeft veel weg van de Siciliaanse "Arancini", deze zijn vaak wat groter en herkenbaar als een soort "kegel" gevormd.

Het heeft wel wat weg van onze bitterballen.

Pasta kennen we in vele vormen en kleuren.

Een typisch Umbrische pasta is dan weer de "Strangozzi". Dit is een soort dikkere spaghetti die traditioneel met zwarte truffel wordt gegeten.

Maar zeker ook met pastasaus en gehakt. Vaak wordt dit gehakt dan weer gemaakt van "Cinghiale" (wild zwijn).


Een typische saus uit Umbrië komt uit Norcia. Gemaakt van het gehakt van Salsiccia, panna (dikke room) en olijfolie. Vaak wordt er ook truffel in verwerkt. De pastasoort om hierbij de eten zijn Penne of Paccheri.

PANINI

Een Panini kunnen we met alles beleggen dat in de vitrine te vinden is.

Denk aan vers gesneden: 


- Bresaola, Gezouten en gedroogd rundvlees uit Noord-Italië

- Mortadella, een specialiteit uit Bologna, vroeger met de vijzel (Mortaio) gemaakt.

- 'Nduja, een pittige worst uit Calabrië met zongerijpte pepers 


Maar ook:


- Verse Pesto van basilicum en Parmigiano Reggiano

- Caprese, Buffelmozzarella, basilicum en tomaat

- Grigliata mista, gegrilde groentes met olijfolie


Porchetta is een traditioneel streekgerecht van speenvarken. Je komt het in Umbrië en Lazio veel tegen op straat bij stalletjes en "Porchetteria's".


Ariccia in Lazio en Norcia in Umbrië staan bekend als de 2 officiële gebieden. Ariccia heeft ook echt een beschermde herkomstbenaming gekregen.


Het vlees wordt gevuld met kruiden zoals rozemarijn, wilde venkel en knoflook.

Na het "opbinden" wordt het 5-8 uur geroosterd waardoor de buitenkant mooi krokant wordt.

Worst is één van de hoofdrolspelers in de Umbrische keuken.

De Salsiccia is gemaakt van 100% varkensvlees en aangemaakt met peper, zout en knoflook. Soms ook pittig met peperoncino of met venkelzaadjes.


De meest klassieke methode van bereiden is grillen , het liefst op houtskool.

Perfect om samen met gebakken spinazie je Torta al Testo te vullen.

Vernoemd naar het Italiaanse woord voor schaap "Pecora". 

Deze 100% van schapenmelk gemaakte kaas is door heel Italië beroemd. Op heel veel verschillende manieren bereid en van jong tot zeer oud.

Een in Nederland veel voorkomende is de Pecorino Romano, een harde en wat zoute kaas die vaak als vervanger van Parmezaan wordt gebruikt.


Share by: